Etapele unei campanii de comunicare

Unele organizatii care utilizeaza serviciile eComunicate.ro, pentru a-si prezenta ofertele, se rezuma la: publicam un comunicat (anunt) si stam cu ochii pe indicatorul de vanzari. Mi-e teama ca nu merge chiar asa. Conceperea unui plan de comunicare poate fi o sarcina mult mai complexa decat pare la prima vedere.

Pentru inceput, important este sa avem o viziune clara cu privire la scopul campaniei si sa stabilim foarte precis obiectivele ei. Apoi ar trebui sa ne concentram asupra determinarii segmentului de piata catre care ne vom indrepta eforturile de comunicare. Este esential sa stim cui ne adresam, pentru ca, de pilda, intr-un fel vom promova un produs dedicat doctorilor stomatologi si altfel unul pentru pescari. Odata recunoscut publicul tinta, va fi nevoie sa identificam avantajul competitiv al produsului/serviciului nostru.

De obicei, in acest moment ne aflam in fata unei dileme clasice a marketingului – avem la dispozitie un buget limitat si mai multe optiuni/canale prin care putem sa transmitem mesajul catre public: publicitate (tv, radio, on-line, print etc), marketing direct (prin posta), sponsorizari, marchandising (sepcute, canute, umbrele etc), PR, targuri si expozitii, vanzare personala etc. Decizia referitoare la alegerea mixului de comunicare, pe care il vom folosi in campanie, este cruciala si reprezinta unul din punctele in care se face diferenta dintre un specialist in marketing si un profan.

Spre exemplu, daca vrem sa informam iubitorii de pescuit ca am scos pe piata o noua undita, nu ne vom arunca sa investim banii intr-un super spot publicitar si sa cumparam spatiu de reclama la PROTV, s-ar putea ca pescarii sa fie pe balta in perioada difuzarii, iar costurile sa fie chiar mai mari decat stocul de bete pe care vrem sa-l vindem. :) Intelept ar fi sa cautam un mix de comunicare care sa tinteasca mai precis publicul vizat. In acest sens, exista posibilitatea ca un banner pe un site de nisa si partciparea la targul anual de profil sa fie o idee mai productiva. Oricum, in cazul publicitatii TV nu putem avea certitudinea ca printre cei care se uita la televizor, in momentul ”rularii” spotului, sunt pescari.

Dupa ce ne-am lamurit, cat de cat, cum sta treaba cu mixul de comunicare, urmatorul pas ar fi determinarea succesiunii activitatilor comunicationale, iar apoi putem, in sfarsit, sa dam frau liber imaginatiei in cautarea celei mai adecvate solutii artistice pentru propagarea mesajului catre publicul tinta.

Ultima parte a campaniei de comunicare, tratata uneori mult prea superficial, este masurarea impactului si eficacitatea ei. Aceasta este una dintre etapele dificile, dar care ne poate oferi informatii pretioase. Cateva criterii pentru masurarea eficacitatii unei reclame ar putea fi: cat de bine isi aminteste consumatorul mesajul transmis, in ce masura isi aduce aminte marca, cat de bine recunoaste numele de marca promovat. In urma analizei datelor obtinute ar trebui sa putem trage concluzii cu privire la cat de reusita a fost campania noastra, unde am gresit, ce am putea face pe viitor.

Evaluarea unor astfel de campanii este relativ simpla si reprezinta un raport dintre costul de difuzare al reclamei si cel al ratei de raspuns din partea segmentului de piata vizat. Spre exemplu, daca difuzarea unei reclame intr-o publicatie ne costa 1.000 de euro, cuantificam numarul de clienti castigati, iar pe baza rezultatului putem constata daca investitita a meritat sau nu.

Atentie! Ordinea de desfasurarea a etapelor este extrem de importanta. Daca vom trece la creatie inainte de a stabili publicul tinta si mesajul, toata aceasta poveste de comunicare s-ar putea transforma intr-un fiasco senzational.

Salvează

  Ideile de afaceri pe timp de criză sunt oportunități excelente prin care încercăm să ne ducem traiul cu decență, prin care încercăm să renunțăm la locurile de muncă actuale,...
  Înființarea unei afaceri cu investiție minima sau fără bani de început poate fi o alegere foarte bune, având  în considerare avantajele oferite de aceasta. Îți poate permite să îți...
  Simți că un loc de muncă obișnuit nu ți se mai potrivește și este momentul pentru a face pasul spre propria afacere? Înființarea unei afaceri reprezintă o decizie importantă,...
  Afacerile deschise cu fonduri europene sunt o oportunitate pentru toți antreprenorii care vor să își dezvolte afacerea eficient și sustenabil. Accesarea acestor fonduri oferă numeroase avantaje, contribuind la consolidarea...
  Îți dorești să înființezi o afacere, dar nu vrei să fie una obișnuită? În cazul acesta, poți lua în considerare afaceri care nu există încă în România sau care...