Dimensiunea Europeană a Festivalului Industriilor Creative® Kasta Morrely Fashion Week

Festivalul Industriilor Creative® Kasta Morrely Fashion Week, ediția 10-a aniverară dedicată sustenabilității modei, apreciat ca un eveniment de un succes notabil, a avut loc în perioada 30 iunie – 4 iulie 2021 și a cuprins: două zile de festival de modă digital transmise de pe litoralul românesc, două zile de eveniment cultural internațional cu public, la Palatul Oștirii din Iași, seminarul internațional “Moda sustenabilă în lumina reflectoarelor” și activități de job shadowing dedicate tinerilor la început de carieră în domeniul modei.

Festivalul este activitate a proiectului internațional „Sustenabilitatea Modei în lumina reflectoarelor, noi trenduri de Învățare Interculturală”. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Proiectul este desfășurat într-un consorțiu internațional implicând partenerii internaționali Organizația Intercultural for All din Portugalia, Universitatea Sfax din Tunisia și Asociația culturală Kasta Morrely în calitate de coordonator.

Deschiderea evenimentului aniversar desfășurat la Palatul Oștirii din Iași a fost oficiată de doamna Barbara Gessler, Șef de Unitate Europa Creativă, Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură a Comisiei Europene, care a felicitat în direct de la Bruxelles proiectul pentru inovație, conceptul original și promovarea sustenabilității, culturii și educației la nivel internațional:

“Abordați o problemă care nu este doar foarte profundă, o legați de un subiect extrem de relevant și pentru Uniunea Europeană și pentru noi toți pentru anii ce urmează, ideea sustenabilității în modă, și felul în care împreună cu partenerii dezvoltați aceste aspecte cu adevărat aduce în lumina reflectoarelor, așa cum este și titlul proiectului, aspectele importante pe care moda și sustenabilitatea le pot aduce societății și pentru toată lumea.”

Pentru o bună vizibilitate și comunicare publică la nivel național și european a misiunii sale cultural-educative, acest eveniment cultural non-profit a beneficiat și de sprijinul instituțional al Ambasadei Portugaliei în România, promovând Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene pe primul semestru al anului 2021.

Misiunea culturală asumată de acest festival se bucură şi de mesajul de apreciere venit din partea  doamnei eurodeputat Maria Grapini, Vicepreședintă Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European care menționează:

“Important însă este să înțelegem că industria creativă, cultura contribuie la construcția și mai ales la sustenabilitatea sistemului democratic în fiecare stat membru, contribuie la cunoașterea noastră, pentru că da suntem o Uniune Europeană, suntem o piață internă, dar, sub același cer, senin sper eu, avem culturi diferite și până la urmă identitatea popoarelor poate să fie pusă la un loc și poate fi menținută exact prin industria creativă, prin industriile creative, prin Europa culturală.”

Mesajul transmis de către domnul eurodeputat Dragoș Pîslaru, Membru Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European subliniază relevanța industriilor culturale și creative la nivel european și internațional:

“Vorbim în 2021 despre Anul internațional al economiei creative pentru dezvoltare durabilă. Asta înseamnă că vrem să ne dedicăm creșterii economice sustenabile care să favorizeze cât mai multe categorii de persoane și să acopere cât mai multe sectoare creative și culturale, vrem să încurajăm inovația și să creăm oportunități pentru această comunitate extraordinară.”

Publicul, partenerii, designerii și participantii implicați s-au bucurat în cele două zile de festival cu public la Palatul Ostirii de informații privind Uniunea Europeană, valorile și oportunitățile europene mulțumită suportului oferit de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

Deschiderea oficială a etapei fizice a festivalului a avut loc la Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași în cadrul căreia domnul Mihai Chirica – Primarul Municipiului Iași a transmis cuvântul de bun venit delegației reprezentante a partenerilor internaționali ai proiectului și designerilor implicați în cadrul festivalului.

Festivalul a reunit peste 40 de designeri de renume național și internațional și a pus accent pe principiile modei sustenabile, promovând și tineri designeri de la patru Universități cu specializare în design vestimentar (Iași, Oradea, Timișoara, Sfax). Creatorii de artă vestimentară prezenți au fost din Tunisia, Portugalia, Olanda, Cehia, Ucraina, Italia, Turcia, Republica Moldova și România.

Acest eveniment cultural non-profit promovează rolul foarte important al activităţilor culturale coordonate de personal calificat în dezvoltarea industriilor creative prin activități de promovare ce respectă valorile eticii și responsabilității omului de spectacol.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de ziuaiasi:

Festivalul Industriilor Creative® Kasta Morrely Fashion Week, ediția 2021/2022, conform tradiției, s-a desfășurat cu implicare voluntară, non-profit și a fost găzduită de Palatul Cesianu-Racoviță din București.
Învățarea interculturală, educația pentru moda sustenabilă și artele spectacolului sunt abordate în cadrul proiectului într-un mod complementar pentru a dezvolta cunoștințele, abilitățile și atitudinile necesare adoptării unui stil de viață sustenabil.
Dimensiunea europeană include misiunea festivalului, proiectul cultural european, promovarea politicilor europene, invitații, designerii și echipa internațională. Deschidere oficiată de reprezentanți ai Comisiei și Parlamentului European și diplomați europeni.
România a fost din nou reprezentată cu cinste de rerpezentanții EuroDEMOS și Kasta Morrely la evenimentul de deschidere a Conferinței privind viitorul Europei.
Roxana este unul dintre multiplele exemple de reușită a tinerilor formați la EuroDEMOS, a venit pentru a se dezvolta, visul ei fiind să lucreze în diplomație.