Arh. George Cristescu, despre cum s-a schimbat arhitectura în umbra pandemiei

După doi ani de pandemie, începem să ne obișnuim cu noua normalitate pe care o străbatem. Și putem să recunoaștem, mai puțin timorați, dar la fel de fascinați, că viețile noastre s-au schimbat. Nu doar domeniul medicinei s-a schimbat: ne-am transformat casele în restaurant, în birou, în școală și cafenea în același timp. Dacă privim cu atenție enumerația anterioară, vom vedea că, deci, spațiile cu care intrăm în contact au trecut prin modificări de necrezut în ultimii ani.

 

Și asta poate fi și bine, și rău – industria designului interior a avut de suferit. Însă oamenilor li s-a dat contextul să conștientizeze importanța spațiului la adevărata sa valoare. Despre felul în care s-a schimbat arhitectura în perioada pandemică și în prezent ne vorbește arh. George Cristescu, fondatorul de la o firma de arhitectura tânără, Deco Architects.

 

Cât de mult vom rămâne remote?

 

Ne gândim constant că pandemia ne-a forțat, pe majoritatea, dintre noi, să lucrăm de-acasă – și oricât de dificil ne-a fost, nu ne gândim la ce presupune asta pentru spațiu și pentru „artiștii” spațiului. Ne întrebăm cât de mult vor rămâne viețile noastre trăite…remote.

 

Iar această întrebare nu poate decât să genereze incertitudine – nu doar în viețile noastre, ci și în ale arhitecților și designerilor de interior. Chiar dacă „la birou tot ne vom întoarce” și nu vom rămâne în permanență digitalizați, pandemia a afectat industria designului – s-a construit oare mai puțin?

 

In 2020, odata cu izbucnirea pandemiei si intrarea in lockdown, am avut o perioada de incertitudine, unii dintre clienti dand semne ca vor suspenda proiectele. La scurt timp, am constatat ca aproape toti investitorii au inceput sa creasca presiunea pe termenele de livrare, semn ca pandemia a impulsionat piata imobiliara.

 

Proiectele de birouri care erau deja in curs de executie au continuat, majoritatea avand deja precontracte de inchiriere semnate. Am avut un singur proiect de birouri care s-a oprit in 2020. Am avut si un proiect nou de birouri care a inceput in aprilie 2020, in plina pandemie, pentru care finalizam acum ultimele detalii de executie. – arh. George Cristescu, fondator Deco Architects

 

Spațiul, valorificat cu adevărat.

 

Poate nu ne-am fi gândit la pandemie dintr-o perspectivă optimistă, însă iată una: lunile de lockdown ne-au făcut să înțelegem cu adevărat spațiul. Și nu doar să îl înțelegem, ci și să îl valorificăm și apreciem cu adevărat. În pandemie, am învățat că…orice contruim bun, ne construiește la rândul său.

 

Arhitectura a devenit mai mult ca niciodată un actor important în societate, având puterea să distanțeze sau să aducă mai aprope. Și, pe de altă parte, stând departe de spațiile pe care le frecventam, le-am înțeles importanța. Până și de birou ni s-a făcut dor, nu? Astfel, pandemia ne-a dat prilejul să nu mai privim spațiile ca pe ceva pur material, ci mai degrabă ca pe o fuziune complexă.

 

Arhitectura întrunește, cumva, această ecuație: „cum arată spațiul + cum se simte spațiul = cum mă simt și ce fac eu”. Ne-am dat seama, stând izolați la domiciliu, că Acasă trebuie prețuit mai mult și că trebuie să fie mai confortabil.

 

Ajungând din nou la birou, am realizat că locul ne face, de fapt, productivi. Și în sfârșit, ne-am dat seama că mersul la restaurant nu e despre mâncare – ci despre stare, despre moment, despre deconectare și răsfăț. Atât de important a devenit spațiul în ultima perioadă.

 

Pandemia și impactul asupra arhitecturii

 

Schimbările pe care le-a impus pandemia în lumea designului – deci, și în a noastră, ca beneficiari direcți – nu sunt însă modificări de moment. Ci mai degrabă trendsettere masive în lumea designului – pandemia a trasat noi tendințe în arhitectură, un domeniu care va fi puternic impactat de Covid-19.

 

Clădirile nu vor mai fi niciodată doar „clădiri” imateriale – vor deveni oareșicum entități vii, care au puterea să genereze stări, emoții, sentimente – vom fi legați de clădiri. Și vom fi legați între noi, prin ele. Clădirile ne construiesc în măsura în care noi ne construim pe ele – chiar dacă pare o abordare profund filosofică, vom crede din ce în ce mai mult în această nouă mantră.

 

Pandemia a facut oamenii sa-si reconsidere stilul de viata, sa se indrepte mai mult catre experiente personale care conteaza si sa fie mai precauti. Asta cu siguranta va schimba arhitectura in care traim, in care locuim si lucram. Cred ca va creste interesul catre cladirile verzi sustenabile si catre proiectele mixed use, in care oamenii vor putea sa-si desfasoare cea mai mare parte din timp, care vor include locuinte, birouri, parcuri, centre comerciale. Timpul pe care il avem la dispozitie devine tot mai important si vrem sa il petrecem cu familia si cei apropiati. – arh. George Cristescu, fondator al Deco Architects

 

Pe fondul unei epidemii globale și al schimbărilor din toate domeniile, arhitectura nu face excepție – și, deși poate pentru arhitecți schimbările nu au fost mereu benefice, pentru oamenii simpli cu siguranță modificările au fost mai mult un soi de trezire la realitate. Un apel prin care să înțelegem că psihologia spațiului e reală și acum este cu adevărat mai importantă ca niciodată.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de bloom2017:

Energia solara este o sursa de energie curata, durabila și abundenta, care a devenit tot mai populara in ultimii ani. Aceasta tehnologie folosește panouri solare pentru a transforma energia solara in energie electrica utilizabila.
Stim cat de important este sa selectam doar cele mai bune cadouri promotionale si cadouri personalizate. Chiar daca inca mai exista oameni care inca mai scriu mai putin in fiecare zi cu stiloul, pixurile vor juca intotdeauna cel mai mare rol.
Locul de joacă perfect există și îl poți găsi în București! Este vorba despre The Clouds, un spațiu de lux frecventat de copiii vedetelor, care adoră să-și sărbătorească aici zilele de naștere. Încă de la intrarea în locație, participanții mici și mari sunt
La fiecare început de an se stabilesc noile tendințe în modă, în culori și este valabil și pentru design-ul interior. Majoritatea tendințelor din prezent pare că vor fi durabile și nu doar pentru câteva luni, ceea ce la face mai ușor de integrat pe termen lung
Mereu există în bucătăria noastră produse în cantitate mică pe care nu știm cum să le folosim. Pentru a organiza cel mai bine astfel de produse putem opta pentru prepararea unor rețele practice, în așa fel încât să nu aruncăm nimic.